Bloggande VFU studenter

Skärmklipp

Idag var de nio studenterna tillbaka från sin VFU för ett seminarium. Som jag tidigare berättat fick de i uppgift att blogga om sin VFU istället för att skriva rapport på åtta sidor.

En av uppgifterna de fick var att studera hur IKT används på praktikskolan och samtidigt jämföra detta med vad läroplanen säger om IKT i undervisningen.

En kommentar studenterna hade kring sitt bloggande var att de inte uttrycker sig lika akademiskt som de tidigare gjort i sina rapporter. Språket är anpassat för blogg vilket naturligtvis känns rätt. De uppmanades att inte ”röja” några identiteter som t.ex. skolans namn och namn på elever och personal på skolan. De uppmanades också att gärna använda bilder men vara försiktiga med vilka bilder de lägger upp. Detta har de skött mycket snyggt.

Ytterligare en fördel var att man nu inte ”bara” skrev för lärarutbildaren utan även för kurskamraterna. På så vis upplevdes skrivandet mer meningsfullt och man kunde ta del av varandras erfarenheter. Efter avslutad kurs fick de ytterligare några dagar på sig att avsluta sitt skrivande, något som uppskattades av studenterna. De uppskattade också att de uppmanats att läsa och kommentera varandras bloggar. Detta organiserades i en grupp om fem studenter och en grupp om fyra.

Till sist fick de frågan om de skulle vilja blogga igen eller om de hellre skulle skriva rapport på nästa VFU. Alla var ense om att de hellre skriver blogg för då lär de sig att använda ett verktyg som de sedan har användning för i läraryrket.

Här kan ni läsa några av studenternas bloggar. Jag har fått tillåtelse att visa dem.

Studentblogg 1

Studentblogg 2

Studentblogg 3

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s