Vi har testat Jabber

Göteborgs universitet uppmanar till resefria möten via olika konferenssystem. Vi har börjat testa de som GU erbjuder och först ut är Jabber. Vi berättar om de bekymmer som man kan stöta på och hur det fungerar på ett förhoppningsvis lite enklare sätt.

I Jabber kan ni skapa videokonferenser med flera deltagare. Ett mötesrum i Jabber kan användas även med andra videokonferenssystem.

Här hittar ni Jabber:

Gå till MedarbetarportalenFör ditt arbete, bläddra ner Resfria möten, Jabber video.
Är du inloggad kan du gå via den här länken.

Här beställer ni konto i Jabber, installerar programvara och skapar möten. Det går snabbt att beställa konto och mötesrum – ni får en epostbekräftelse direkt. Vi uppmanar den som vill använda Jabber att göra detta direkt. Om du inte har ett adminkonto ring 2020 för att kunna ladda ner programmet.

Vi laddade ner programmet på Universitets Mac dator och fick följande svar när vi skulle öppna programmet

Image

Detta meddelande betyder att du måste ändra säkerhetsinställningarna på din Mac.

Image Gå in i systeminställningarna och välj säkerhet och integritet. Lås upp med ditt adminkonto och välj Tillåt program hämtade från var som helst.

Öppna programmet Jabber. Logga in med ditt Jabber konto. Sök namnet på den person du vill ringa upp, den personen måste också vara inloggad på Jabber.

Så här ser det ut när du ringer upp och får samtal.

3

4

Om ni ska vara fler än två behöver man ett mötesrum. Ni kan välja ett befintligt (om man vet pinkoden) eller skapa ett nytt. I mötesrummet kan ni nu samarbeta och ha videokonferens. För att komma in i rummet kan det behövas en pin-kod. Skriv in pin-koden direkt (utan att markera i rutan) och avsluta #

5

Ni kan dela dokument och för att de skall synas måste de vara öppna på datorn. För att gå tillbaka finns det ett litet kryss uppe till höger, stäng ej fönstret! Då avslutas rummet. Man kan välja bort bilden på sig själv. I sin jabber-inloggning kan man välja online, away, busy, appear offline.

6Om man har som vana att öppna sin Jabber på morgonen är det väldigt lätt för kollegor att ta kontakt den vägen. Man har kanske bara en liten fråga, behöver inte springa iväg och leta upp vederbörande. Testa gärna, detta kan nog upplevas både praktiskt och lite roligt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s