Europas mest innovativa land

Ofta nämns PISA i skolsammanhang, en undersökning som mäter skolresultaten i OECD länderna. Sverige halkar längre och längre ner på listan för vart år som går, men vårt grannland Finland toppar listan. Något som i sin tur stressar upp Björklund som ständig kommer med  nya reformer till skolan.

En annan undersökning som vi mer sällan hör talas om i skolsammanhang är Innovation Union Scoreboard. Den mäter hur innovativt ett land är i Europa, och Sverige vinner år efter år. En gång gjorde man en liknande undersökning i hela världen och även den vann Sverige. Vi är världens med innovativa land. Så något borde skolan ändå bidragit med.

Skärmavbild 2013-10-21 kl. 08.33.37

Det händer att näringslivet efterfrågar kunskaper som skolan inte lär ut. En sådan sak är programmering, som kunde vara ytterligare ett språk för skolan att lära ut. För att börja på ett enkelt och lekfullt sätt finns det gratisprogram som eleverna i skolan kan börja med redan i väldigt tidig ålder,

Kodu heter ett program. Söker man Kodu på You Tube kommer det upp massor med manualer i hur man gör.

Scratch är ett annat som finns i två versioner, en webbversion och en som man kan ladda ner på på datorn. Även där finns det många filmer på You Tube för den som vill lära sig. På Hackerklubben kan ni se exempel på vad barn gjort.

Lyssna gärna på filmen om vilka framtidskompetens som bl.a. efterfrågas.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s