Makerkulturen sprider sig

Det handlar om att bygga saker med digitala verktyg och hur man kan skapa sina egna produkter. Helt enkelt ett aktivt förhållningssätt till teknik och ge barnen möjlighet att omsätta sina idéer i verkligheten. Det finns röster som tycker att detta skall skrivas in i läroplanen. Några länder, bl.a. Storbritannien har redan skrivit in programmering i grundskolans läroplan. De anser det viktigt för landets framtid att medborgarna har dessa kunskaper. Det är även en demokratifråga att alla kan göra sin röst hörd och vara med och bidra med information och åsikter.

Se bara FN.s deklaration om de mänskliga rättigheterna.
Artikel 19
Var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att utan ingripande hysa åsikter samt söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser.

Med en djupare förståelse för hur informationen hamnar på internet har alla en större möjlighet att delta i den demokratiska processen.

Karin Nygårds som börjat programmera med sina elever på svenskan  har startat siten Teacherhack tillsammans med Terese Raymond. Sidan är inte klar ännu utan under uppbyggnad. På sidan vill de förklara på vilket sätt det går att anta ett digitalt perspektiv utifrån nuvarande styrdokument i alla ämnen. Det skall bli spännande att följa.

Hackerklubben är ytterligare ett mycket intressant projekt med att låta barn programmera i Scratch.

Stiftelsen för infrastruktur erbjuder olika resurser för att man skall kunna komma igång med detta på sin skola. https://www.iis.se/vad-vi-gor/barnhack/ – filmer till boken – fler filmer till boken

Interactive Institute i Göteborg har man också tagit fram ett bra material med filmer för den som vill komma igång, The Maker Movies.

Fler saker som ingår i Makerkulturen är 3D printing och Makey Makey.
Här har ni tre filmer som berättar om hur 3D printing går till.Thingiverse nämns i den ena filmen.
Den här visselpipan fick jag med mig från GR när jag var på besök där i ett annat ärende. Utskriven med en 3D skrivare. Det går mycket bra att vissla med den också.visselpipa

Idrottslektion med Makey Makey
(Filmen är hämtad från Pedagog Skåne Nordväst)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s