Programmera i Scratch


I mitt förra inlägg skrev jag om hur makerkulturen börjar spridas bland lärare. Där talas det en del om programmering och då rekommenderas programmet Scratch som en bra start. Det är ju inget nytt program, det har funnits ganska länge. Jag har då och då under årens lopp gått in klickat lite och försökt förstå hur det fungerar. Men det har aldrig riktigt funnits tid att sitta ner och på riktigt försöka förstå.

Numer finns Scratch som ett webbaserat program och behöver inte laddas ner. Jag testade detta med en elev under en period och då såg vi på filmer på YouTube som vi härmade. Det fungerade ganska bra. På grund av det stora intresse som nu finns för programmering och för att det talas en hel del om att det borde finnas med som ett skolämne, kommer det nu fler och fler resurser till hjälp för dem som vill lära sig.

Den här gången vill jag verkligen rekommendera webbstjärnans kurser ”Programmera tillsammans med dina elever”. De har flera kurser, har inte testat så många med dessa två är verkligen bra för nu förstår jag precis hur det fungerar. Nu är det inga problem för mig att göra detta med en större grupp elever. Hoppas jag får chansen på elevens val i höst.

Här är länken till deras kurser, http://kurs.webbstjarnan.se Du får gå lite längre ner på sidan så hittar du båda kurserna i programmering.

Varför skall vi programmera i skolan? Därför att barnen tycker att det är jätte kul!
Det är naturligtvis inte hela sanningen, utan det finns många förklaringar. På sidan teacherhack.com kan du läsa mer om varför vi bör göra detta i skolan.

Fler intressanta länkar;
http://studio.code.org
http://kidsruby.com
http://littlebits.cc/education
http://makeymakey.com

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s